Beczką w gazie... dobra rada na przyszlosc- jak bedziesz kiedys montowal uszczelniacze zaworowe to zakladaj je jak zawory bedziesz mial juz w glowicy, utnij sobie maly rozek z jakiegos grubego worka i przed montazem kazdego uszczelniacza zakladaj ten rozek na trzonki zaworow jako kondon zeby ostre krawedzie ich nie przecinaly
Gaz mam(jak możesz zuwazyc na zdieciach nie jest to instalacja mieszalnikowa która wybucha w kolektorze, moja instalacja ma wlasny komputer, sterowanie podciśnieniem i wlasne 2 sady lambda) ale chyba nie myślisz ze się scigam na gazie ?? to co teraz napisze może być uznane za profanacje mercedesa przez niektórych ale czasem gdy wiem ze jade na jakies powiedzmy "zloty wariatow" to robie mieszanke paliwa : 1do7 (1 czesc paliwa modelarskiego do 7 części shel v pover raicing). Zdaje sobie sprawę ze taka mieszanka znacznie podnosi temperaturę i szybkość spalania mieszanki paliwo powietrze co znacznie obciaza zawory wydechowe i tloki (pierścienie oczywiście tez ale wlasnie dla tego dwa pierścienie uszczelnialace mam zalozone chromowe). Moje copue nie jest moim autem na codzien , to po prostu weekendowa zabawka, "kochanka", która jak się zepsuje to po prostu naprawiam bo lubie se pogrzebac, zmodyfikować cos itd.
Po zakończeniu remontu/modyfikacjach głowicy, po poskładaniu wszystkiego do kupy mam w planie(gdy czas pozwoli) zalozyc kompresor i doladowac do około 0,6-0,7 bara (w zaleznosci od tego na ile k-jetronic pozwoli/wydoli i gruba uszczelka pod glowice żeby odprezyc ). Co prawdopodobnie zameczy oryginalne tloki i trzeba będzie zakuc dol silnika(kute tloki, korbowody i może wal korbowy). A tu przykład [youtube]https://www.youtube.com/watch?v=o_mK8MUHUw8[/youtube]
Wiem jest to wielkie wyzwanie ale to moje hobby, relaks .
Porady mile widziane

Pozdrawiam
Ps Dzieki skorzystam z rady zalozenia czegos do ochrony przy zakładaniu uszczelniaczy.