Witam, mam problem, iż w mojej beczce nie mam czujnika załączania wentylatora i muszę sobie sam wentylator włączać guziczkiem. Czy wie ktoś gdzie można kupić czujnik 85°? Bo moja beczka nie daje rady na czujniku 110°
Pozdrawiam i dziękuję
W 124 sa takie jak potrzebujesz, 110' to raczej nie jest normalna temp wlaczania sie went. Normalnie w autach zalacza sie w temp 84-87' i rozlacza przy ok 80', wyciagnij go i zmierz gwint, jak jest m14x1,5mm to bedzie git
Gdy ci smutno jest ogromnie, weź pół litra i przyjdź do mnie.
Febi robi zamiennik czujnika do beczki musiał bym spisać jego numer cena w IC 30zł. Włączanie wiatraka przy 85' ? a w aucie masz chłodnicę beczkową czy od W124 230E.Ma być 110' i nie poprawiajmy fabryki.A może załóż dwa jeden na lato o a drugi na zimę.
Fizyki nie oszukasz.Temperatura wrzenia jest ściśle zależna od ciśnienia im wyższe tym wyższa temperatura wrzenia.w szczelnym układzie chłodzenia wraz ze wzrostem temperatury wzrasta ciśnienie .
Termostat otwiera 88stopni więc przy czujniku na 85 auto będzię jeździć non stop na wiatraku. Z mojego doświadczenia wynika że jeśli jest czysty i drożny układ chłodzenia to nawet stojąc w korku gdy już załączy się wentylator, temperatura spada błyskawicznie (mowa o oryginalnym czyjniku oczywiście). Więc jeśli auto się grzeje, szukał bym przyczyny gdzie indziej. Dla przykładu, kiedyś robiłem w201z m102 z podobnym przypadkiem, chłodnica mało gdzie miała jakiś prześwit, jak przedmuchałem jej ożebrowanie to pod auto wyleciało wiaderko piasku. Wszystko wróciło do normy.
Nie wiem po co, może jadąc do afryki warto się w tak owy wyposażyć Wiem z własnego doświadczenia tyle co napisałem wyżej i nikt mi nie wmówi że jest inaczej bo za dużo tych aut już przerobiłem (jeśli zabrzmiało to arogancko to przepraszam)
Termostat otwiera sie przy ok 90*, wiec wentylator nie może być na 85 tylko ok 100*. W audi wlacza mi sie rowno przy 100. W123 z fabryki wyjechal z plynem chlodniczym a nie woda. Plyn chlodniczy posiada temperature wrzenia ok 130*, wiec nic sie nie gotuje. Silnik najwielsza sprawnosc ma wlasnie w temperaturze 90-100*