Jak w temacie. Jak zdemontować/zamontować lusterko wewnętrzne zeby nie wybić szyby?
Temat juz jest w Archiwum X ale sie nie otwiera.
Prosze o pomoc. Chce je wymienic bo stare mam pęknięte.
Tutaj też ostatnio było
Lusterko z całej siły trzeba pociągnąć i tyle, potem z całej siły wciskasz nowe i po problemie
tak przy okazji - podstawka lusterka trzyma się bodajże na 3 małych śrubkach, już nawet nie pamiętam.
Gdy wkładasz je pomocny jest śrubokręt i druga osoba, dwoma rękami też się da. Najpierw wkładasz ten bolec z jednej strony, następnie dociskasz mocowanie lusterka, wciskasz bolec śrubokrętem po drugiej stronie i wskakuje samo. Bez użycia dużej siły.
Mercedes W123 240D 1980r.
Fiat 126p 650E 1985r.
Volkswagen Golf I 1975r.
Co da smarowanie, skoro jest tam mocna sprężyna. Lekko chodzi, ale trzeba mieć siłę, żeby ją wcisnąć. Wciskając trzpień śrubokrętem nie trzeba dużej siły.
Mercedes W123 240D 1980r.
Fiat 126p 650E 1985r.
Volkswagen Golf I 1975r.
Talar pisze:Ja niestety coś nie miałem siły, żeby to wcisnąć, ale będę miał okazję jeszcze bo aktualnie brak lusterka.
Rzeczywiście siły trochę trzeba mieć, jak sworznie nie są przesmarowane ale w żadnym wypadku "Pudziana" do tego nie potrzeba. Raczej istotne jest zajęcie odpowiedniej pozycji, żeby jak najskuteczniej przełożyć siłę mięśni na powodzenie tej operacji Reasumując: da się.
Serdecznie pozdrawiam.
Obecnie na stanie: Mercedes W123 200D '83 , Skodilak octavia III kombi 1.4 TSi '18 , C124 230E '89...